Extra uitleg over de begrippen

Slapers
De slapers worden aan weerszijde van de dakkapel in het dak aangebracht en zorgen voor een verbinding met de boven- en onderliggende gordingen. De slapers worden gemaakt van 63 x 175 mm of 75 x 225 mm geschaafd hout. 

Reveling
Dit is een constructie van balken of liggers om een opening in het dak, die ervoor zorgt dat het dak zijn sterkte blijft behouden.

Stelkozijn
Het stelkozijn wordt alleen toegepast bij een dakkapel met kunststofkozijnen. Er wordt dan een frame gemaakt van hout waar het kunststofkozijn in gemonteerd kan worden. Dit wordt gedaan omdat het kunststofkozijn alleen niet sterk genoeg is om de belasting van dakbalklaag op te vangen.

Vensterbank
Standaard zal er een vensterbank worden aangebracht met een dikte van 18 mm en een breedte van circa 200mm. De vensterbank dient u zelf nog af te werken door te schilderen of een overzet vensterbank te plaatsen.

Lood of loodvervanger
Voor een waterdichte afsluiting tussen het bestaande dak van uw woning en de dakkapel wordt er lood(vervanger) aangebracht. Het 15 ponds lood of loodvervanger wordt aan de zijkanten en de onderkant van de dakkapel netjes in de vorm van de dakpannen geklopt.

Dak balklaag
De dakbalk laag wordt gemaakt van 47 x 100 en 63 x 100 mm geschaafde balken welke hart op hart om de 600 mm worden aangebracht.

Zijwanden buitenkant dakkapel
De zijwanden van de dakkapel aan de buitenkant kunnen worden afgewerkt met W.B.P. Multiplex garantieplaat (hout) of met een volkernkunststof. Tevens is het mogelijk om de zijkanten tegen een meerprijs af te werken met rabatdelen van kunststof, zoals Gevelit en Keralit of Red Cedar(hout). Zowel de volkernkunststof delen als de rabatdelen zijn in diverse kleuren leverbaar.

Tussen de isolatie en de afwerking aan de buitenzijde van de dakkapel wordt een damp open folie aangebracht. Dit voorkomt dat water in de isolatie blijft zitten en zorgt er dus voor dat vocht van binnenuit naar buiten kan verdampen.

Dakbeschot en isolatie
Het type dak wat wij toepassen is een warm dak. Bij een warm dak is er sprake van een dakopbouw waarbij de isolatie op de dragende constructie ligt. De isolatie zit dus aan de buitenzijde van het dak van de dakkapel. In tegenstelling tot bij een koud dak, blijft hier de dragende constructie dus warm. Het dakkapel is volledig geïsoleerd en heeft een Rc-waarde van 3,0 tot 7.0.

Binnenzijde van de dakkapel
De zijwanden aan de binnenkant van de dakkapel worden standaard voorzien van Pir isolatie met een Rc-waarde van 3,0 tot 6.0. Tussen de afwerking aan de binnenzijde en de isolatie wordt er een dampdichte folie aangebracht. Deze folie voorkomt dat vocht uit de woning in de isolatie kan condenseren.

Boeidelen

Houten Boeidelen
Bij houten dakkapellen worden de boeidelen gemaakt van W.B.P. multiplex garantieplaat die een dikte heeft van 15 mm. Deze boeidelen zijn voorzien van een in de fabriek aangebrachte grondlaag in de kleur grijs of wit.

Kunststof boeidelen
Bij kunststof dakkapellen worden de boeidelen gemaakt van volkernkunststof met een dikte van 6 mm. De platen worden vastgezet met de bijbehorende schroeven in de kleur de volkernkunststof. Er zijn diverse kleurkeuzes voor de volkernkunststof mogelijk. Tegen een meerprijs is het mogelijk de boeidelen uit te voeren in Keralit.

Overstek
Standaard is het overstek aan de voor- en zijkant van de dakkapel 12 centimeter. Het is mogelijk om voor smallere of bredere overstekken te kiezen.

Kozijnen

Hardhouten kozijn
De hardhouten kozijnen worden vanuit de fabriek voorzien van een grijze grondlaag of naar wens blank gelakt. Standaard zijn de hardhouten kozijnen voorzien van draaikiep ramen.

Kunststof kozijn
De kunststof kozijnen die wij in onze dakkapellen aanbrengen zijn van het merk Aluplast. De kunststof kozijnen zijn standaard voorzien van draaikiep ramen. Draaikiep ramen zijn naar binnendraaiend en kunnen in meerdere kiepstanden worden gezet.

Kunststof kozijnen kunnen worden uitgevoerd met een vlak of verdiept profiel. Kozijnen met een vlak profiel zijn wat strakker dan kozijnen met een verdiept profiel. In nieuwere woningen worden veelal kozijnen met een verdiept profiel aangebracht. Kozijnen met een verdiept profiel worden meestal in oudere woningen toegepast en lijken qua uitstraling en opbouw meer op de traditionele houten kozijnen. Tevens wordt er bij renovatie van een dakkapel veelal gekozen voor kozijnen met een verdiept profiel.

De standaard kleur van een kunststof kozijn is wit (RAL 9010) of crème (RAL 9001) met een glad oppervlak. Het is mogelijk de kozijnen uit te laten voeren met een folie met houtnerfstructuur aan de buitenzijde. Door de houtnerfstructuur lijken de kozijnen nog meer op echte houten kozijnen. De kozijnen zijn tegen een meerprijs in meerdere RAL kleuren verkrijgbaar. Tevens is het mogelijk de draaiende delen in een andere kleur te laten uitvoeren dan het kozijn.

Glas
Alle houten en kunststof kozijnen worden standaard voorzien van HR++ beglazing.

Ventilatierooster
In het kozijn kunnen ventilatieroosters worden aangebracht. Hierdoor kunt u te allen tijde de ruimte ventileren zonder een raam open te hoeven zetten. De ventilatie roosters die wij gebruiken zijn van het merk DUCO en Renson. Bij kunststof kozijnen wordt het ventilatierooster bijna altijd in het vaste gedeelte gezet. Dit is omdat de draaiende gedeeltes een kiepstand hebben.

Dakbedekking
Bij een plat dak wordt het dakbeschot voorzien van een EPDM dakbedekking. De dakbedekkingen die wij toepassen hebben een productgarantie van maar liefst 10 jaar. De dakranden worden standaard afgewerkt met een aluminium daktrim.

Hemelwaterafvoer

Bij een platte kap wordt er een EPDM plakplaat aangebracht welke voorzien is van een uitloop met een diameter van 80 mm. De uitloop wordt aan de zijkant van de dakkapel aangebracht en zal uitmonden op het bestaande dak van de woning.

Rolluiken en Screens
Wij leveren en monteren rolluiken of screens. In het overstek wordt er dan door ons een sparing vrijgehouden waar later het rolluik of screen in gemonteerd kan worden. Een screen valt dan in de meeste gevallen in zijn geheel weg achter het boeideel. Een rolluik zal weg vallen achter het boeideel. Bij ruimte voor een rolluik wordt het overstek aan de voorkant van de dakkapel 270 mm. Bij ruimte voor een screen wordt het overstek aan de voorkant van de dakkapel 210 mm.